Program doesn't stop at breakpoints

CodeLite installation/troubleshooting forum
OLiverr
CodeLite Enthusiast
Posts: 13
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:30 pm
Location: Thüringen (Germany)
Contact:

Program doesn't stop at breakpoints

Post by OLiverr » Sun Jan 18, 2009 9:39 pm

Hello,

first of all, great IDE, always searched for a good Visual Studio alternative for Linux. ;)

So after a while I decided to try the current svn version (r2724). The problem is: the debugger doesn't work properly anymore. When I set a breakpoint, Codelite detects it (i.e. I see this green arrow) but the program itself continue running and I can't debug at all.

Oliver

User avatar
eranif
CodeLite Plugin
Posts: 5913
Joined: Wed Feb 06, 2008 9:29 pm
Genuine User: Yes
IDE Question: C++
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by eranif » Sun Jan 18, 2009 9:44 pm

First let me start by saying: it works for me :) (Win, Mac and Linux)

Now seriously:

1. from settings -> debugger settings -> enable full logging
2. make sure your program is complied with -g (do re-build if you need)
3. try to debug it and paste here the 'Debugger' tab output

Eran
Make sure you have read the HOW TO POST thread

OLiverr
CodeLite Enthusiast
Posts: 13
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:30 pm
Location: Thüringen (Germany)
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by OLiverr » Sun Jan 18, 2009 10:08 pm

Ok, done, here we are. In one version of yesterday I believe there was an error in the "Trace"-Tab, something about "broken pipe", but not it is disappeared. o.O

Code: Select all

DEBUG>>set unwindonsignal on
DEBUG>>set breakpoint pending on
DEBUG>>set width 0
DEBUG>>set height 0
DEBUG>>set environment LD_LIBRARY_PATH = .
-break-insert "/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp:211"
DEBUG>>00000029-break-insert "/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp:211"
Debug session started successfully!
DEBUG>>00000030-exec-run 
DEBUG>>~"GNU gdb 6.8-debian\n"
GNU gdb 6.8-debian
DEBUG>>~"Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.\n"
Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.
DEBUG>>~"License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>\n"
License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
DEBUG>>~"This is free software: you are free to change and redistribute it.\n"
This is free software: you are free to change and redistribute it.
DEBUG>>~"There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type \"show copying\"\n"
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type "show copying"
DEBUG>>~"and \"show warranty\" for details.\n"
and "show warranty" for details.
DEBUG>>~"This GDB was configured as \"i486-linux-gnu\"...\n"
This GDB was configured as "i486-linux-gnu"...
DEBUG>>(gdb)
Debuggee process ID: 13553
DEBUG>>&"set unwindonsignal on\n"
set unwindonsignal on
DEBUG>>^done
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>&"set breakpoint pending on\n"
set breakpoint pending on
DEBUG>>^done
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>&"set width 0\n"
set width 0
DEBUG>>^done
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>&"set height 0\n"
set height 0
DEBUG>>^done
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>&"set environment LD_LIBRARY_PATH = .\n"
set environment LD_LIBRARY_PATH = .
DEBUG>>^done
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>00000029^done,bkpt={number="1",type="breakpoint",disp="keep",enabled="y",addr="0x083672f9",func="GameManager::StartMenu()",file="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",fullname="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",line="211",times="0"}
Found the breakpoint ID!
Storing debugger breakpoint Id=1
Successfully set breakpoint 1 at: /home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp:211
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>00000030^running
Continuing...
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>~"[Thread debugging using libthread_db enabled]\n"
[Thread debugging using libthread_db enabled]
DEBUG>>~"[New Thread 0xb7a5d6c0 (LWP 13553)]\n"
[New Thread 0xb7a5d6c0 (LWP 13553)]
DEBUG>>~"[New Thread 0xb5881b90 (LWP 13558)]\n"
[New Thread 0xb5881b90 (LWP 13558)]
DEBUG>>~"[Switching to Thread 0xb7a5d6c0 (LWP 13553)]\n"
[Switching to Thread 0xb7a5d6c0 (LWP 13553)]
DEBUG>>00000030*stopped,reason="breakpoint-hit",bkptno="1",thread-id="1",frame={addr="0x083672f9",func="GameManager::StartMenu",args=[{name="this",value="0x862af30"}],file="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",fullname="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",line="211"}
DEBUG>>00000031-file-list-exec-source-file
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>00000031^done,line="211",file="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",fullname="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",macro-info="0"
DEBUG>>00000032-data-evaluate-expression *this
DEBUG>>00000033-stack-list-arguments 1 0 0
DEBUG>>00000034-stack-list-locals --all-values
DEBUG>>(gdb)
DEBUG>>

User avatar
eranif
CodeLite Plugin
Posts: 5913
Joined: Wed Feb 06, 2008 9:29 pm
Genuine User: Yes
IDE Question: C++
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by eranif » Sun Jan 18, 2009 10:17 pm

Well, looking at this debugger log, I dont see any problem...

according to the debugger log, you should be now at:
/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp",fullname="/home/oliver/siedler25/trunk/src/GameManager.cpp, line 211...

Is this not the case?

Eran
Make sure you have read the HOW TO POST thread

OLiverr
CodeLite Enthusiast
Posts: 13
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:30 pm
Location: Thüringen (Germany)
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by OLiverr » Sun Jan 18, 2009 10:26 pm

Yes, im actually there, but the program (which should be debugged) continue running. In the editor I just see the green arrow which stays there und if I press F10 e.g. nothing happens. Btw: if i click "stop debugging" nothing happens as well, somehow as if the connection between Codelite und gdb is half-broken. o.O

edit: The "stop debugging" only doesn't work when it hangs in the break point.

User avatar
eranif
CodeLite Plugin
Posts: 5913
Joined: Wed Feb 06, 2008 9:29 pm
Genuine User: Yes
IDE Question: C++
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by eranif » Sun Jan 18, 2009 10:32 pm

Have u tried to debug it from the command line?
EDIT: One other thing, when u hit F10, what happens? (in the debugger log)

You can also try and talk to gdb from the debugger tab (at the bottom of that tab there is a text control which u can send commands to gdb).

Eran
Make sure you have read the HOW TO POST thread

OLiverr
CodeLite Enthusiast
Posts: 13
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:30 pm
Location: Thüringen (Germany)
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by OLiverr » Sun Jan 18, 2009 11:22 pm

When it hangs and I press F10 nothing happens, but I get a error message in the Trace-Tab:

Error: can't write to file descriptor 16 (error 32: Broken pipe)

Apparently it works for the first part of the program (step by step), but when a singleton is created the program starts running and seems not to care of the debugger. Maybe a gdb problem, but I thought it works with the stable version.

edit: Hmm, it IS a gdb problem, it always loses control in a singleton method. Very strange, anyway. :roll:

User avatar
eranif
CodeLite Plugin
Posts: 5913
Joined: Wed Feb 06, 2008 9:29 pm
Genuine User: Yes
IDE Question: C++
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by eranif » Sun Jan 18, 2009 11:50 pm

OLiverr wrote:edit: Hmm, it IS a gdb problem, it always loses control in a singleton method. Very strange, anyway
Good to hear that :D

Eran
Make sure you have read the HOW TO POST thread

OLiverr
CodeLite Enthusiast
Posts: 13
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:30 pm
Location: Thüringen (Germany)
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by OLiverr » Wed Jan 28, 2009 2:12 am

Hi,

new experience: I tested it on another distribution (arch) und with the plain gdb (console) it works, but in Codelite not. So I disabled the auto resolving of this and voila, it works too. :P Any idea why? The Singleton is implemented as a baseclass with a static "me"-member.

User avatar
eranif
CodeLite Plugin
Posts: 5913
Joined: Wed Feb 06, 2008 9:29 pm
Genuine User: Yes
IDE Question: C++
Contact:

Re: Program doesn't stop at breakpoints

Post by eranif » Wed Jan 28, 2009 3:57 am

OLiverr wrote:Hi,

new experience: I tested it on another distribution (arch) und with the plain gdb (console) it works, but in Codelite not. So I disabled the auto resolving of this and voila, it works too. :P Any idea why? The Singleton is implemented as a baseclass with a static "me"-member.
You might want to enable full debugger logging and try to debug it again from within codelite.

to enable the debugger logging: settings -> debugger settings ... -> tick 'enable full logging'

Paste here the output from the 'Debug' tab
Eran
Make sure you have read the HOW TO POST thread

Post Reply